اندیکاتور RSI چیست؟! – اندیکاتور شاخص قدرت نسبی، چگونه کار میکند؟
اندیکاتور RSI (اندیکاتور شاخص قدرت نسبی)، که مخفف (Relative Strength Index) است، یکی از مهم ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال می باشد که برای شناسایی «قدرت» یا «ضعف» روند قیمتی در استراتژی فارکس، به کار می رود.
مقادیر به دست آمده از اندیکاتور فارکس شاخص قدرت نسبی، که توسط جی ولز وایلدر طراحی شده است؛ در دو سطح «بین 0 تا 100»؛ درحال نوسان است!
مقادیر [اندیکاتور RSI]، که به عنوان یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین «اسیلاتورهای مومنتوم» شناخته می شود، معمولا در یک دوره 14 روزه اندازه گیری می گردد.
اندیکاتورهای قابل ترکیب با RSI
اندیکاتور مکدی | اندیکاتور میانگین متحرک |
اسیلاتور استوکاستیک | اندیکاتور هیکن آشی |
سطوح حمایت و مقاومت | سطوح فیبوناتچی |
بررسی محدودیت های اندیکاتور RSI واگرایی
اندیکاتور RSI، برای کمک به معامله گران طراحی شده است تا واکنش ها یا معکوس های بالقوه را از سطوح «خرید و فروش اشباع» تعیین کنند.
اگرچه این ابزار برای استخراج سیگنال طلا، محبوب و پرکاربرد است؛ اما باید از محدودیت های آن آگاه باشید. از محدودیت های RSI می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تخمین سطوح اشباع خرید و فروش بر اساس داده های نمودار قیمت، که هیچ توجهی به رویداد و اخبار فاندامنتال ندارد.
- استفاده از آن به تنهایی، در تایم فریم های بالای 1 ساعت امکانپذیر است. اگر یک معامله گر «اسکالپ» باشید، اندیکاتور شاخص قدرت نسبی برای شما کاربردی ندارد.
نحوه محاسبه اندیکاتور RSI به زبان ساده!
محاسبه اندیکاتور RSI برای این که به طور کامل انجام شود؛ به توضیحات بسیار فنی و پیچیده ای نیاز دارد. برای درک کامل نحوه محاسبه، معامله گران و تحلیلگران باید توضیحات خود وایلدر را، مطالعه کنند. این مفهوم در کتاب وی [در سال 1978]؛ به طور کامل توضیح داده شده است.
با این حال، این شاخص را می توان با یک فرمول (نسبتا) ساده محاسبه کرد:
RSI = 100 – [100/1 + (میانگین تغییر قیمت رو به بالا/میانگین تغییر قیمت به سمت پایین)]
چگونه می توان با استفاده از اندیکاتور RSI؛ معامله کرد؟!
استفاده از اندیکاتور شاخص قدرت نسبی در استراتژی اسکالپ ارز دیجیتال، معمولا بر اساس دو مفهوم اصلی شرایط اشباع خرید و فروش و تطابق با سایر الگوهای فنی انجام میشود.
وقتی که RSI، به سطح «70» یا بالاتر میرسد، این مورد نشان دهنده شرایط «اشباع خرید» است و ممکن است بازار آماده برای اصلاح یا معکوس شدن حرکت باشد. در نتیجه، معامله گران وارد یک معامله فروش می شوند.
همچنین، وقتی RSI به سطح «30» یا پایین تر میرود، این نشاندهنده شرایط «اشباع فروش» است و ممکن است بازار آماده برای اصلاح یا معکوس شدن حرکت باشد در نتیجه معامله گران وارد یک معامله خرید می شوند.
ویژگی ها و نکات اندیکاتور RSI
از نکات طلایی rsi، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1#: نسبتی از سود و زیان؛ شاخص RSI بر اساس نسبتی از سود و زیان «در یک بازه زمانی خاص»؛ محاسبه میشود.
2#: تشخیص تغییرات جهت؛ اندیکاتور شاخص قدرت نسبی، میتواند در تشخیص تغییرات جهت بازار مفید باشد.
3#: استفاده در تطبیق با سایر ابزارها؛ این اندیکاتور، معمولا با سایر اندیکاتورها و الگوهای فنی مانند «میانگین متحرک»، «الگوهای نموداری» و «سطوح حمایت و مقاومت» ترکیب میشود تا سیگنال های معامله دقیق تری تولید کنند.
4#: تطبیق با هر تایم فریم؛ شاخص قدرت نسبی، قابل استفاده در تمام تایم فریم های زمانی از نوسانات کوتاه مدت تا روندهای بلند مدت است.
معرفی بهترین استراتژی های معاملاتی با استفاده از RSI
استراتژی های معاملاتی با استفاده از اندیکاتور شاخص قدرت نسبی، میتوانند بسته به «سبک» و «ریسک پذیری» هر معامله گر؛ متفاوت باشند. در ادامه چندین استراتژی معاملاتی معروف با استفاده از این اندیکاتور آورده شده است:
- استراتژی اندیکاتور RSI با میانگین متحرک
- استراتژی ترکیبی با الگوهای نمودار
- استراتژی ترکیبی با سطوح S/R
استراتژی اندیکاتور (RSI) با میانگین متحرک (MA)
در این استراتژی طلا، معامله گران از ترکیب RSI با میانگین متحرک استفاده میکنند. زمانی که RSI از سطح 30 بالاتر میرود و قیمت، بالای MA قرار دارد و یا زمانی که RSI از سطح 70 پایین تر میرود و قیمت زیر MA قرار دارد، ورود به معامله را در نظر میگیرند.
استراتژی ترکیبی با الگوهای نمودار
در این استراتژی، معاملهگران از ترکیب اندیکاتور RSI با الگوهای نموداری مانند «الگوی سر و شانه» استفاده میکنند.
استراتژی ترکیبی با سطوح S/R
در این استراتژی، معامله گران از ترکیب اندیکاتور شاخص قدرت نسبی با سطوح «حمایت و مقاومت» در نمودار؛ استفاده میکنند. وقتی که RSI، همراه با این سطوح آورده شود نشان دهنده احتمال تغییر جهت بازارمی باشد.
معرفی انواع واگرایی اندیکاتور RSI
واگرایی در زبان تحلیل تکنیکال، به اختلاف بین جهت «حرکت قیمت» و «حرکت شاخص یا اندیکاتور»؛ اشاره دارد. واگرایی میتواند به دو صورت، واگرایی صعودی و واگرایی نزولی رخ دهد. این واگرایی ها؛ می توانند نشان دهنده احتمال تغییر جهت حرکت بازار باشند.
- واگرایی صعودی: زمانی رخ میدهد که قیمت در جهت کاهش پیش می رود، اما اندیکاتور RSI به سمت بالا میرود. این وضعیت نشان دهنده «ضعف نزولی» است و احتمالا شاهد تغییر جهت صعودی در بازار خواهیم بود.
- واگرایی نزولی: زمانی رخ میدهد که قیمت ها صعودی می شوند؛ اما RSI به سمت پایین می رود. این وضعیت، ممکن است نشان دهنده «ضعف صعودی» باشد و احتمالا تغییر جهت نزولی در بازار را در پیش دارد.
مزایا و معایب استفاده از اندیکاتور RSI در فارکس
با توجه به این که ترید با اندیکاتور RSI می تواند موثر باشد، اما برای مبتدیان، ضروری است که قبل از استفاده آن در استراتژی معاملاتی خود، از مزایا و معایب آن آگاه باشند.
مزایا | معایب |
شناسایی اشباع خرید و فروش | دقیق نبودن در بازارهای پر نوسان |
سادگی در استفاده | تولید سیگنال کاذب |
تطبیق با انواع بازارها | اشاره به تغییر جهت بدون تایید |
ترکیب با سایر اندیکاتورها | نیاز به تجربه بالا در معامله گری |
نظر کارشناس اف ایکس ماکسی درباره اندیکاتور RSI
اندیکاتور RSI یا شاخص قدرت نسبی، یک شاخص حرکتی است که مشخص می کند چه زمانی بازار در شرایط اشباع خرید یا اشباع فروش است.
این اندیکاتور، با اندازه گیری «سرعت» و «تغییر حرکات قیمت»، احساسات بازار را اندازه گیری می کند. به این ترتیب، بهتر است از این شاخص، در بازارهای پرطرفدار و زمانی که با سایر شاخص های فنی ترکیب می شود، استفاده کنید.
سوالات متداول
❓تفاوت اندیکاتور RSI و مکدی، چیست؟
اندیکاتورهای MACD (واگرایی میانگین متحرک همگرایی) و RSI (شاخص قدرت نسبی)؛ هر دو شاخص های فنی محبوبی هستند که در معاملات جفت ارزها استفاده می شوند، اما محاسبات و تفسیرهای متفاوتی دارند.
❓آیا اندیکاتور شاخص قدرت نسبی، دقیق است؟
این اندیکاتور محدودیت هایی در تخمین سطوح خرید و فروش دارد و باید از آن در کنار سایر شاخص ها، استفاده شود.
❓کاربرد اندیکاتور RSI در تحلیل تکنیکال چیست؟
اندیکاتور RSI در تحلیل تکنیکال، «نقاط قیمتی» و «سطوح بازگشتی» را تعیین و تایید میکند. توصیه می شود این اندیکاتور؛ به صورت مکمل با دیگر روش های تحلیلی مورد استفاده قرار گیرد.
❓بهترین تنظیم شاخص قدرت نسبی چیست؟
بهترین دوره زمانی شاخص قدرت نسبی، 14 روزه است. ترجیحا از همین تنظیمات برای استفاده در تحلیل تکنیکال استفاده کنید.